Ervaringen

Conditiemonitoring op windturbines

Over onze ervaring met het conditiemonitoring op windturbines: Sinds enkele maanden draait de conditiemonitoring op onze in 2005 gebouwde windturbines. Na de eindegarantie-inspectie in 2010 leek er sprake van enige tandschade in de tandwielkast. Hierom stelde de verzekering de eis dat er twee keer per jaar een inspectie zou plaatsvinden. Later leek de schade zich gestabiliseerd te hebben en kon met een keer meten per jaar toe. Er is wel direct een flinke reservering gemaakt voor een eventuele revisie.

Vanwege de kosten van de inspecties hebben we gekozen voor een permanent geïnstalleerd monitoringssysteem van Optiwind. Inmiddels hebben we een goed beeld van de toestand van de tandwielkast. Het blijkt dat deze helemaal niet zo slecht is. Ook het hoofdlager bevindt zich in goede staat. Het voorste lager van de generator daarentegen vertoonde een slijtagebeeld waarbij het systeem zelfs aangeeft dat de lagerschade zich in de buitenring manifesteert. Het monitoringssysteem gaf aan dat er stroomdoorvoer door het lager was waardoor er flinke slijtage was opgetreden.

_______________________________

Direct na installatie van de conditiemonitorings bleek een lager in de tandwielkast van de windturbine versleten. Gelukkig waren de overige lagers nog in orde. Het lager wordt binnenkort vervangen. Zonder conditiemonitoring zou er over een jaar wellicht een tandwielkastrevisie plaats hebben moeten vinden.

_______________________________